Kochani postanowiłam zrobić mały tutorial kawowy, od jakiegoś czasu latte jest moją najulubieńsza kawą nauczyłam się jej po paru próbach bardziej lub mniej udanych i teraz pokaże Wam mój sposób na jej robienie!
- Zacznijmy od przygotowania paru rzeczy :
- kawy ziarnistej lub mielonej jak kto woli
- mleka
- wody ;)
- kafeterki jak nie mamy można spróbować z kawą parzoną lub rozpuszczalną
- rondelka (garnuszka lub jakiegoś pojemnika do zagrzania i spienienia mleka)
- spieniacza, trzepaczki, rózgi itd.
- kakao do ozdoby
- cukier dla słodzących
- łyżeczka lub rurka
- no to do dzieła wlewamy wodę do kafeterki, sypiemy zmieloną kawę, zakręcamy i na piec.
- nalewamy mleko do rondelka i grzejemy ale nie gotujemy! Po czym spieniamy
- wlewamy mleko wraz z pianą do wysokiej szklanki (ok. 3/4 wys, chyba że ktoś lubi mocniejszą bądź słabszą ) i czekamy aż mleko opadnie, zrobia się 2 warstwy.
|
niestety kiepskie światło i warstwy słabo widać
|
- teraz gotową kawę bardzo powoli lejemy małym strumyczkiem na środku szklaneczki (niektórzy leją po ściance)
|
ciężko się leje i robi zdjęcie jednocześnie ;) |
- dla słodzących jest kilka wyjść albo słodzą gotową warstwową kawę jak w kawiarni albo słodzą mleko przed spienieniem lub też sypią cukier do szklanki przed nalaniem mleka
|
ja posłodziłam po skończonej pracy i własnie mieszam
|
Mam nadzieję, że się przyda tych parę informacji ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz