niedziela, 24 maja 2015

Test nowego smaku

Jakiś czas temu testowałam na rodzince i sąsiadach nowy smak :)

Zachciało mi się czegoś bardziej wyrazistego w smaku kwaśnego i słodkiego jednocześnie. Co ja się naszukałam przepisu na lemon curd, ale w końcu znalazłam co chciałam i właśnie na jego bazie zrobiłam masę do nowej odsłony moich tortów.

Lemon curd

3 całe cytryny
75g masła
3 jaja
200g cukru

Cytrynę wycisnąć i zetrzeć wyczyszczoną skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jaja roztrzepać masło pokroić na małą kosteczkę. Wszystko włożyć do metalowej miski i mieszając podgrzewać do jednolitej konsystencji(teraz macie szansę na spróbowanie czy jest dla Was nie za kwaśny, możecie trochę dosłodzić ,ale nie za dużo maksymalnie 40/60g ) Masa będzie gotowa gdy będzie miała konsystencję kisielu/budyniu, będzie się chwytała łyżki. Należy uważać na jajka, bo mogą się ściąć, a to raczej niewskazane.Można przecedzić przez geste sito jak nie lubicie "śmietków". Ostatnia sprawa to ostudzenie. Szczelnie zamknąć i cieszyć się smakiem przez ok. 2/3 tyg (w lodówce).

Mam nadzieję że przepis sie przyda. Krem taki ma mnóstwo zastosować. Może być sam, może być jako masa do przełozenia ciastek, jako nadzienie do babeczek i  mufin, może być jako polewa (u mnie tak własnie m.in było)

Wykorzystałam go jako składnik masy w cieście bardzo kolorowym i bardzo cytrynowym zarazem.




może tym razem nie jest zbytnio eleganckie
 i urodziwe ale było robione na szybko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz